Патешко с портокали
Пикантни патешки гърди с портокали и кресон.
Необходими продукти:
- 1 бр. патешки гърди
- 2 сладки портокала
- няколко стръка кресон
- зехтин
За соса:
- сокът на 2 лайма
- 1 голямо червено чили, фино нарязано (по желание отстранете семената)
- малка шепа листа мента, нарязани на жулиени
- зехтин Еxtra virgin
Начин на приготвяне:
1. Сложете незалепващ тиган на умерено-силен огън и полейте с малко зехтин. Когато се сгорещи, добавете патешкото с кожата надолу.
2. Обърнете месото от другата страна, щом кожата стане хрупкава и пържете до желаната готовност (около 6-8 мин. откъм кожата и още 3-4 мин. от другата страна).
3. Оставете да престои леко покрито в чиния за 10 мин. и нарежете на тънки филийки.
4. Обелете портокалите и ги нарежете тънко, като махнете всички ципи.
5. Пригответе соса за потапяне като разбиете първите 3 от изброените необходими продукти, а след това добавите два пъти по-голямо количество зехтин от това на сока от лайм. Опитайте и доовкусете, ако е необходимо.
6. За поднасяне, сгънете парче портокал и го набодете на вилица. Увийте парче месо в кресон и също го набодете на вилицата.
7. Подредете вилиците в чиния около соса за потапяне, сложен в купа по средата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ