Ориенталски дребни сладки със сакъз
Домашни сладки с нетрадиционна плънка.
Необходими продукти:
- 4 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. грис
- 250 г масло или маргарин
- 1 ч.ч. зехтин
- 2 с.л. пудра захар
- 2 бр. дамла сакъз
- 1 пакетче бакпулвер
- ¼ с.л. махалеб
- 1 лимон
- ¼ ч.ч. мляко
- 2 яйца
- 1 купа пържен сусам
За пълнжеа:
- 1 ч.ч. смлени орехи
- ½ с.л. канела
- ½ с.л. бахар
- ¼ с.л. джинджифил
- 1 с.л. пудра захар
За поръсване:
- пудра захар или течна халва
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, гриса и маслото. Налейте при тях топлия зехтин и разбъркайте хубаво. Добавете пудрата захар, махалеба, лимона, сакъза и бакпулвера и смесете много добре. Добавете яйцата и сусама и омесете всичко. Оставете да престои 10 мин.
2. Оформете топчици от тестото с големина на яйце, издълбайте дупка и напълнете ½ с.л. от смесените продукти за пълнежа и го увийте хубаво в тесто.
3. Сложете във формички за мадленки и притиснете с ръка. Поставете готовите сладки в тавичка за печене и изпечете на 180ºС в загрята предварително фурна. Извадете ги, когато покафенеят.
4. Преди да поднесете поръсете с пудра захар или течна халва.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ