Овесен кекс със стафиди и орехи
Кекс с овесени ядки, сушени плодове и орехи.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. овесени ядки
- 1 ч.ч. мляко
- 1/2 ч.ч. захар
- 100 г стафиди
- 2 яйца
- 100 г орехи
- щипка сол
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
1. Едната от двете чаени чаши овесени ядки смелете на овесено брашно в чопър или с кафемелачка. Не е нужно да е идеално гладко. След това смесете с останалите овесени ядки в купа и залейте с млякото. Оставете да набъбнат за 30 минути.
2. Стафидите залейте с вряла вода и оставете да набъбнат.
3. Разбийте яйцата със захарта, маслото разтопете на водна баня.
4. Изсипете маслото и яйцата при овесените ядки, добавете солта, отцедените от водата стафиди и орехите, нарязани с нож.
5. Замесете тесто. С бъркалка става добре.
6. Намаслете и набрашнете формичка за кексове. Изсипете сместа вътре и печете на 180 градуса за 40 минути. Кексът става по-тънък, защото е без набухватели.
7. Заливката на слакиша от снимката се прави като в 4 с.л. мляко се разтворят 1 с.л. масло и 2,5 с.л. какао. Това е базисен сос за кексове и можете да го използвате за различни видове тестен десерт.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ