Мусаката на баба
Българска картофена мусака със заливка като по дебелите книги.
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 200 г свинско месо – смляно (или готова кайма)
- 100 г телешко месо – смляно (или готова кайма)
- 2 домата
- 200 мл. доматен сос
- 4 скилидки чесън
- 2 средни глави лук
- 2 яйца
- 300 мл кисело мляко
- 1 ½ ч. ч. пилешки бульон (или друг бульон по избор)
- 60 мл олио или зехтин
- червен пипер
- риган
- мащерка
- сол
- черен пипер
- чубрица
Начин на приготвяне:
1. Нарежете картофите на кубчета, по възможност по-ситни.
2. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете за 5 мин. в тиган на среден огън.
3. Прибавете в тигана каймата и пържете още 5 мин.
4. Към запръжката рендосайте доматите, изсипете доматения сос и подправките (без червения пипер и бульона) и пържете още 5 мин.
5. В дълбока тава смесете картофените кубчета със запръжката, добавете мазнината и бульона и печете в предварително загрята фурна на 200 С за 35 мин.
6. Разбийте яйцата, смесете ги с киселото мляко и червения пипер и залейте ястието.
7. Печете още 5-7 мин. докато заливката покафенее.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ