Миленкините панагюрски яйца със сирене
Варени яйца по панагюрски със сирене и кисло мляко.
Странна и иновативна рецепта за яйца по панагюрски показва кулинарната влогърка Милена, като сервира поширани яйца върху натрошено бяло сирене и заливка от кисело мляко с чесън, а накрая ги овкусява по традиционния начин с разтопено масло, в което е добавен червен пипер. Още тук се замислете - ако харесвате люто, в масълцето можете да си ръснете лют пипер на люспи или пък чили на прах, за да опиканти храната.
Това което не познава родната класика, е сирене при направата на яйца по панагюрски. Просто си хващате бучката и я натрошавате на дъното на чинията, в която ще сервирате. След това разбивате кисело мляко с наситнен чесън и заливате сиренето. Така яйчицата си имат бяло полегало от вкусна основа. После преминавате към същинското готвене. Кипвате вода в тенджера, подсолявате я и добавяте лъжица оцет. Тук също между миленкината версия и оригинала има несъответствие. Яйцата по правило се пошират във вода, близка до точката на кипене, която задължително не ври. Кулинарката обаче си ги пуска в два решетъчни черпака в кипяща вода, като разчита, че оцетът ще задържи белтъка без да се разпадне. В тази рецепта се получава. А готвенето на яйцата продължава до сваряването в желата готовност на жълтъка и зависи изцяло от вашия вкус.
Отцеждате яйцата добре и ги слагате да си полегнат върху сиренето, залято с кисело мляко. А на финала, може и на изключен котлон, си разтапяте масло и го смесвате с пипер. Само докато се втечни. Така се прави традиционната заливка за яйца по панагюрски. Във видеото ще видите точната рецепта, а ако искате и друго мнение - ето как готвим яйца по панагюрски в kulinarno.bg.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ