Мексиканска салата със сирене и подправки
Салата с кактус, цвекло и винегрет от кориадър.
Необходими продукти:
За салатата:
- 2 средни нопалес (кактусови листа), с отстранени бодли и нарязани на кубчета от сантиметър и половина. (тъй като този вид кактус се намира доста трудно на българския пазар, можете да го пропуснете или да го замените с 200 г настъргана бяла ряпа)
- 2 цвекла, на резенчета
- 3 оранжеви домата, нарязани
- 1 глава червен лук, нарязана
- 1 авокадо, на кубчета
- 150 г мексиканско сирене (cotija или друг вид сирене по ваш избор), натрошено
- зехтин
- сол (най-доре кашерна, но може и обикновена)
За винегрета (дресинга):
- ¼ чаша олио от гроздови семки
- 2 с.л. ябълково вино
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1/3 чушки серано, нарязани
- 2 с.л. пресен джинджифил, нарязан
- 2 с.л. нектар от агаве
- 1/3 чаша пресен кориандър, нарязан
- кората от 1 лайм
- сока от 1 лайм
- сол (кашерна)
Начин на приготвяне:
1. Сложете цвеклото и сладките картофи в една куша и червения лук и доматите в друга купа. Поръсете с малко зехтин и посолете всяка купа със зеленчуци. Разбъркайте, за да се овкусят.
2. Разстелете зеленчуците на равномерен слой на 2 отделни парчета хартия за печене в тави. Сложете цвеклото и сладките картофи във фурната и печете на 200 градуса за 20-25 минути. Сложете доматите и червения лук във фурната на отделна решетка и продължете да печете за 20-25 минути.
3. Извадете зеленчуците от фурната и оставете да се охладят за няколко минути.
4. Сложете парчетата нопалес в сито или решето и ги измийте с топла вода за няколко минути. (Ако нопалесите текат прекалено, дръжте парчетата под водната струя, докато сокът не спре да тече). Оставете настрани.
5. Пригответе дресинга като сложите ябълковото вино, кориандъра, чесъна, сока от лайм и кората, нектара от агаве, лютите чушки серано и кимиона в кухненски робот. Пасирайте, докато получите гладка смес. Леко поръсете със зехтин от гроздови семки и разбъркайте. Сложете сол на вкус.
6. Завършете салатата като сипете топлите печени зеленчуци с нопалес. Гарнирайте с авокадо и мексиканско сирене. Поръсете салатата с дресинга с кориандър.
*опитайте малко парченце от чушката серано, преди да я добавите в дресинга. Може да сложите повече или по-малко, в зависимост колко люто обичате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ