Масло Ги или Гхи
Лечебно и полезно индийско масло, което ще направи неустоимо вкусно всяко ястие.
Необходими продукти:
- пакет обикновено масло
Начин на приготвяне:
1. Изберете си съд с незалепващо покритие и сложете маслото вътре.
2. Нека започне да се топи на много слаб огън. Ваша задача е да сте изключително внимателни - трябва да разбърквате с дървена шпатула почти постоянно, защото ако се отложат изгорели елементи по дъното на съда, ще трябва да обявите процеса за неуспешен.
3. Нека маслото си кипи, а вие си бъркайте и го наблюдавайте. Двата показателя, че е готово са 1-появата на кехлибарен равномерен цвят и 2-аромат на маслен сладкиш, който апетитно ще се разнесе из кухнята.
4. Когато и двете са на лице, махнете маслото от огъня. Пригответе си буркан или съд, както и поне два тензуха. Ги трябва да се прецеди старателно, като се препоръчва минаването му през неметална цедилка 4 пъти. Накрая го изсипете в съда, където ще го съхранявате. Така приготвения продукт може да стои до 6 месеца в хладилник.
* Ги е масло, често употребявано в индийската кухня поради степента си на чистота. То фактически не гори, а всякакви ястия с него са много вкусни. Използва се дори за лечение в Източната народна медицина.
В Аюрведа Ги (Гхи) се счита за носител на сила и чиста енергия чрез храната. Не натоварва черния дроб както повечето мазнини и не се задържа по стените на червата. Напротив - прочиства ги, извличайки шлаката от тях вън от организма.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ