Маслен пай с извара и мармалад
Сладкиш с маслена основа и плънка от извара с конфитюр и желатин.
Необходими продукти:
За тестото:
- 350 г брашно
- 150 г масло
- 140 г пудра захар
- 1 яйце
- 20 мл мляко
- щипка сол
За плънката:
- 400 г извара
- 200 г сладко от вишни с плодовете (или друг вид мармалад по ваше желание - боровинки, ягоди, кайсии)
- 40 г пудра захар
- 8 г желатин
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашнот в тава, смесете го с пудра захарта и солта и добавете размекнатото, но не втечнено масло. Замесете маслени трохи. Чукнете в тях яйцето и добавете млякото. Замесете маслено тесто за пайове.
2. Разточете тестото в намаслена тавичка за пай и печете на 175 градуса за 20 минути.
3. Втечнете желатина според указанията на опаковката. Най-вероятно ще трябва да го разбиете в хладка вода (около 40 градуса) и да оставите настрана за 10-тина минути. Не чакайте да започне да се втвърдява - за тази рецепта трябва просто да се активира.
4. С миксер разбийте изварата със захарта и мармалада. Ако желаете да стане съвсем фин крем, я претрийте през цедка преди това. На мен поне ми е доста по-вкусно когато е претрита. Добавете желатина и бъркайте още малко.
5. Готовото и леко охладено тесто напълнете с вишневия крем.
6. Приберете в хладилник да се стегне хубаво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ