Мариновано зеле с цвекло
Кисело зимно мезе за водка или ракия със студени зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 малки зелки
- 1 малка глава цвекло
За саламурата:
- 1 литър вода
- 1 ч.ч. захар
- 2 с.л. сол
- 0,5 ч.ч. олио
- 0,5 ч.ч. оцет
- 2 дафинови листа
- 1 глава чесън
- карамфил на вкус
Начин на приготвяне:
1. Пригответе саламурата като кипнете водата и изсипете в нея останалите продукти.
2. Зелето нарежете на ситни лентички, а цвеклото рендосайте на едро ренде.
3. Смесете в тенджера или висок съд зелето и цвеклото и ги залейте със саламурата, която е вряла 5 минути.
4. Изчакайте да се охлади добре и приберете в хладилника.
5. Нека престои поне 2 дни преди консумация.
6. Можете да сервирате зеленчуците отцедени или с все соса, като втория вариант е страхотно мезе за "твърдо гориво".
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ