Мариновани аспержи изток-запад
Пикантно вегетарианско ястие с аспержи.
Необходими продукти:
- 700 г пресни аспержи, почистени (48 до 60 средно големи бр.)
- 1/3 чаша соев сос
- 1/3 чаша оризов оцет
- 3 с.л. растително масло или студено пресован зехтин
- 3 скилидки чесън, пресован
- 2 с.л. настърган пресен джинджифил
- 1 с.л. сироп от агаве (или мед)
- шипка лют червен пипер (или на вкус)
- 1 с.л. печени сусамови семена
- 1 тайландска люта чушка, изчистена от семената и нарязана тънко, за гарнитура (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Сварете аспержите в съд с вряща подсолена вода за 5 минути. Отцедете и ги прехвърлете в купа със студена вода, за да прекратите варенето.
2. Разбъркайте добре соевия сос, оризовия оцет, олиото, чесъна, джинджифила, сиропа от агаве или меда и червения пипер.
3. Наредете аспержите в голяма чиния и залейте със соса (можете да използвате и запечатващо се найлоново пликче), добавете вода, ако е необходимо, така че соса да покрие аспержите. Покрийте (или затворете пликчето) и оставете в хладилника за 4 часа или за цялата нощ.
4. Отцедете аспержите от маринатата и ги наредете в чинии или в плато за сервиране. Наръсете ги със сусамените семена и резените люта чушка (ако използвате такава).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ