Лазаня с бейби спанак и сирена
Традиционна лазаня с кайма и зеленчуци.
Необходими продукти:
- кори за лазаня (сварени предварително или подходящи за печене във фурната)
- 500 г телешка кайма
- 2 едри печурки, нарязани на филийки
- 1 консерва доматен сос
- 1 малка глава червен лук, нарязан
- 250 г сирене рикота
- 340 г сирене фета, натрошено
- нарязан бейби спанак (около 3 шепи)
- цели листа бейби спанак (колкото да покрие дъното на съда)
- 3 нарязани на кубчета домата (запазете сока)
- 2 ч.ч. натрошено сирене проволоне
- босилек и риган на вкус
Начин на приготвяне:
1. Запържете каймата до покафеняване с малко мазнина и добавете лука и 1/2 от гъбите. Гответе 5 мин. и налейте около 1/2 от доматения сос. Смесете хубаво и оставете на слаб огън да къкри.
2. Смесете рикотата, фетата и нарязания спанак в голяма купа и заделете.
3. В съд за печене с размери 30 х 13 х 8 см разпределете тънък слой доматен сос и сока от нарязаните на кубчета домати. Сложете един ред кори лазаня, така че да покриете дъното.
4. Върху корите лазаня сложете целите листа спанак и отгоре подредете нарязаните на кубчета домати. Поръсете около 1/2 ч от натрошеното проволоне и покрийте отново с кори. Върху тях разпределете равномерно сместа с каймата от тигана и поръсете 1/2 ч проволоне. Покрийте с кори.
5. Ако използвате готови за фурната кори лазаня, притиснете хубаво съдържанието на съда надолу. Покрийте със сместа от сирене и спанак и разпределете равномерно. Подредете още един слой кори.
6. Накрая разпределете останалите гъби и последен ред кори. Излейте останалия доматен сос върху всичко това, добавете босилека и ригана, както и останалото проволоне.
Ако използвате готови за печене кори:
1. Загрейте фурната на 190ºС.
2. Покрийте лазанята с алуминиево фолио.
3. Печете 40 мин. на средния ред на фурната.
4. Свалете фолиото и печете непокрита 10 мин.
5. Извадете от фурната и изчакайте да престои 10-15 мин.
6. Нарежете и поднесете.
Ако използвате предварително сварени кори:
1. Загрейте фурната на 180ºС.
2. Печете 45 мин. на средния ред на фурната.
3. Печете на грила за 3 мин.
4. Извадете от фурната и изчакайте да престои 10 мин.
5. Нарежете и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ