Къпкейк с банан и кокос
Малки мъфини с плодове и глазура.
Необходими продукти:
Мокри съставки:
- 125 г меко масло
- 1 1/2 чаша пудра захар
- 2 яйца
- 2 чаени лъжички ванилова есенция
- 2 смачкани зрели банана
- 1/2 до 3/4 чаша мляко
Сухи съставки:
- 1/2 чаша сух кокос
- 1 1/2 чаша брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер с връх
- кокосов топинг
- захар за глазура
- сушен кокос
- 3 капки боя за храна
За глазурата:
- 1 чаша захар за глазура
- 2 супени лъжици топло мляко
- 1/2 капка червена боя за храна
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете тави за къпкейкове или малки хартиени чашки.
2. Метнете половин чаша сух кокос в тиган и загрейте насреден огън, като постоянно разбърквате, тъй като лесно загаря. Свалете от котлона когато стане златист и оставете да изстине.
3. Със силен миксер разбийте маслото докато стане пухкаво.
4. Добавете захарта и отново разбийте хубаво.
5. Сложете и яйцата и ванилията. Бъркайте докато се смесят.
6. След това добавете намачканите зрели банани и млякото. Разбийте за кратко докато се получи смес.
7. Пресейте брашното, запечения кокос и бакпулвера в мократа смес на части и бъркайте след всяка докато поеме всичко. Остъргвайте стените на купата, за да не се задържат продуктите там.
8. Изсипете от тестото във всяка формичка, около 1 супена лъжица за всеки къпкейк (зависи колко искате да се надигнат).
9. Сложете във фурната за около 15-20 минути.
10. Когато са готови (проверете с клечка за зъби в средата), извадете от печката. Махнете кексчетата от тавата и ги оставете да изстинат на метална решетка.
На глазурата:
1. Докато се пекат, забъркайте топло мляко с боя за храна и 1 чаша пудра захар. Внимателно разбъркайте. Би трябвало да се получи гъста смес.
На кокосовия топинг:
1. Смесете кокос и пудра захар в малка купичка. Добавете боя за храна и разбъркайте с пръсти докато цветът се разпредели равномерно. Дано ви харесва да се пооцапате в кухнята ;)
За украсата:
1. Натопете върха на къпкейковете в глазурата и ги върнете на решетката да се сушат.
2. Докато още се сушат, поръсете топинга с ръка, но можете да използвате и широко сито над всички.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ