Крем от цвекло
Пюре от цвекло с лимон, джинджифил и мед.
Необходими продукти:
- 1 кг цвекло
- ½ лимон
- 4-5 с. л. зехтин
- 2 с. л. балсамов оцет или бял винен оцет
- 1 парче джинджифил с размер около 2,5 см
- 1 ч. л. кардамон на прах
- 3-5 с. л. мед
- 2 с. л. кетчуп
Начин на приготвяне:
Това цветно ястие е отлична добавка към месо или риба вместо сосове.
1. Обелете цвеклото и го нарежете на едри резени, преди да го сложите да се пече във фурната, като добавите около 1 чаша вода. Проверете след един час, дали парчетата са меки отвътре и отвън. Оставете ги да се охладят за поне два часа.
2. Сложете печените парчета цвекло в кухненски комбайн и добавете зехтина, оцета, парчето джинджифил, кардамона, кората и сока от ½ лимон, кетчупа и меда. Добавете също и повече сол и пипер. Добавте, ако е необходимо още мед и лимон или оцет, за да получите предпочитания от вас вкус – важното е да постигнете баланс.
3. Миксирайте до получаване на гладка кремообразна смес. Сервирайте крема охладен.
4. Ако нямате опит в готвенето с цвекло, не забравяйте, че са необходими ръкавици за беленето и мокра кърпа, за да избършете петната от дървената дъска.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ