Китайски питки с пълнеж от див лук
Китайски хлебчета с кайма и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. брашно
- 200 мл кипяща вода
- 2 връзки китайски див лук (200 г общо), нарязан
- 1-2 с.л. счукан джинджифил
- 200 г свинска кайма
- 50 г китайски спагети (по желание)
- 2 жълтъка
- 2 ч.л. зеленчуково олио + 1 ч.л.
- 2 ч.л. сол
- бял пипер на вкус
- 1 ч.л. сусамово олио
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното и водата до получаване на меко тесто.
2. Оставете тестото да престои покрито за поне 1/2 час, за да се разточва по-лесно след това.
3. Накиснете спагетите в гореща вода до омекване, отцедете ги и ги нарежете на къси лентички.
4. Смесете дивия лук, джинджифила, каймата, спагетите и жълтъците в купа.
5. Сгорещете зеленчуковото олио в тиган и и изпържете плънката до готовност на каймата. Свалете от огъня и поръсете със сусамово олио.
6. Разделете вече готовото тесто на четвъртинки. (Докато работите с едната, оставете останалите покрити, за да не изсъхват.)
7. Разточете като връвчица парчето тесто и го разделете на 5 еднакви части. Разточете всяка на топка, а всяка топка оформете на диск с диаметър около 10 см. Сложете 2 с.л. от плънката и залепете краищата на диска, така че да се образува полукръг. Прищипете ръбчето на полукръга и след това отново сгънете на две и залепете (по желание). След това сложете върху работната повърхност и приплескайте с длан.
8. Повторете до изчерпване на тестото и плънката - трябва да се получат около 20 питки.
9. Сгорещете 1 ч.л. олио в тиган с дебело дъно и изпържете пълнените питки за около 2-3 мин. от всяка страна до златисто.
10. Поднесете с каша и китайски черен оцет за потапяне.
*Можете да замразите готовите пълнени питки от сурово тесто и да ги изпържите преди поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ