Картофи със сирене и яйце на фурна
Картофена запеканка с яйца и сирене, подобна на печен пататник на фурна.
Традиционният родопски пататник се готви на тиган или плоча в пещ, но изисква своето време за направа. Ясно е, че модерната домакиня рядко разполага с излишни минути за суета в кухнята, затова рецептите, които са бързи и лесни, пък и даряват с вкусен краен резултат, са особено ценни. Такъв съвет за подобие на пататник или огретен без мляко дава кулинарната влогърка Милена, която представя пататник на фурна със сирене и кашкавалена коричка, украсена с пресни резени домат. Вкусно и лесно ястието може да бъде идеален семеен обяд или вечеря без месо.
Първо килограм картофи се настъргват на едро ренде, а след това се овкусяват с подправки и се заливат със зехтин за готвене. Тук улавяме лека авторска техническа грешка - ВИНАГИ подправките се слагат преди зехтина, защото той създава мазен пласт между продукта и овкусителите и така истинските аромати на билките не успяват да се внедрят в продуктите. Запомнете това правило и особено стриктно го прилагайте за направата на пресни салати.
Следва да намазним тавичка, да засипем дъното й с малко галета и отгоре да разпределим рендосаните и овкусени картофи. Ако сложите и малко вода - няма да сбъркате. После разбиваме яйца с натрошено бяло сирене и заливаме ястието. Ако се притеснявате, че картофите ще останат сурови, първо ги запечете на фурна за 10-тина минути с няколко супени лъжици вода и после залейте със сиренената смес. Оставете да се готвят, докато прецените, че вече не хрущят от суровост. После поръсете рендосан кашкавал и върнете още малко във фурната, докато млечният продукт се превърне в апетитна коричка. Накрая можете по желание да украсите с резени домат и пресен магданоз. Остава само да си хапнете. Да ви е слдко - пожелава Милена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ