Карамелизирани ябълки върху бутер тесто
Бутерки с парчета карамелени ябълки.
Необходими продукти:
- 1 опаковка бутер тесто
- 3 ябълки
- 300 г захар
- 80 г масло
- щипка сол
- 2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Обелете ябълките, разрежете ги през средата на две равни части и с чаена лъжичка изгребете неядливата сърцевина.
2. Изсипете захарта в тиган и я пуснете да се карамелизира на умерен огън, като разбърквате периодично. Когато се образува светъл карамел, добавете маслото. То трябва да е студено. Разбърквайте докато се разтопи. След това добавете солта и лимоновия сок и разбъркайте. Намалете още огъня.
3. Половинките ябълки подредете при карамела и оставете да къкрят, като преиодично ги обръщате и заливате с карамел с лъжица. След като плодовете се отпуснат и задължително преди карамелът да е започнал да загаря, махнете тигана от огъня.
4. Поставете ябълките в чашки за мъфини с издълбаната сърцевина нагоре. Разпределете в тях останалия карамел.
5. Разопаковайте бутер тестото. С отвора на чаша, който е малко по-малък или съвпада с отвора на формичките за мъфини изрежете 6 кръга. С тях захлупете ябълките и пуснете да се пекат на 180 градуса за 15-20 минути - докато тестото стане златисто. Остатъците от бутер тестото можете да запечете и след това да натрошите като поръска на сладкишите.
6. Изпечените десертчета обърнете така, че бутер тестото да се превърне в основа. Прехвърлете в чинии и сервирайте по желание с топка сладолед и трохи от запечените остатъци тесто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ