Карамелизирани круши с прошуто крудо, горгонзола и балсамов сироп
Уникално изискан и вкусен ордьовър с плодове, зеленчуци, месо и сирене.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. балсамов оцет
- 6 зрели круши
- 1 пресен лимон, разполовен
- сол
- прясно смлян черен пипер
- 1/2 ч.ч. гранулирана захар
- 3 с.л. масло
- 24 резена прошуто (около 250 г)
- 4 ч.ч. рукола, почистена
- 3 с.л. зехтин Еxtra virgin
- 60 г сирене горгонзола
Начин на приготвяне:
1. Обелете крушите и ги нарежете на четвъртинки, отстранете семената и нарежете всяка четвъртинка на две, така че да се получат общо 48 парчета.
2. Междувременно сложете сока на пресния лимон в купа. Овкусете крушите със сол и черен пипер. Добавете захарта и разбъркайте хубаво, така че да се покрият всички резени. В голяма неръждаема тенджера разтопете маслото на средно-силен огън. Когато се сгорещи, добавете крушите с отрязаната част надолу и гответе докато започнат да се карамелизират - около 2 - 3 мин., обърнете и карамелизирайте от другата страна.
3. Разбъркайте руколата със зехтин, сол и пипер. При поднасяне, поставете малко рукола в средата на всяка чиния. Сложете 2 парчета круша върху всеки резен прошуто и навийте на руло. Сложете по 3 рула прошуто с круша върху канапето от рукола. Отгоре натрошете сиренето и поръсете с приготвения балсамов сироп.
На балсамовия сироп:
1. В средна тенджерка на умерен огън кипнете балсамовия оцет. Изчакайте да се редуцира. Оставете да къкри докато течността намалее с 3/4 - около 30 мин. или докато се получи консистенцията на сироп. Свалете от огъня и изчакайте да се охлади напълно. С това количество се получава около 1/4 ч балсамов сироп.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ