Как да си направя домашна бира
Тъмна пшенична бира Dunkelweiss.
Необходими продукти:
Зърно:
- 226 г декстрин/карапилс
- 226 г карамелен малц Carared
- 149 г Carafa I
Екстракт:
- 3175 г екстракт пшеничен малц
Хмел:
- 56 г Hallertauer
Мая:
- Hefeweizen Ale
Добавки:
- 1 таблетка Whirlfloc
- лед
- 3/4 ч захар
- вода
Специално оборудване:
* Ако използвате торбички за зърно или хмел, ще е много по-лесно отделянето на продуктите. Не са задължителни, ако имате хубав филтър или сито.
* Ферментационен съд от 25-30 литра (стъклена дамаджана или кофа).
* Аеротапа.
* Тръбичка за претакане.
* Маркуч.
* Маркуч за пълнене на бутилките.
* Бутилки. (Също и капачки)
* Кофа за бутилиране.
Начин на приготвяне:
Варенето:
1. Загрейте 9.5 л вода до 68°C и натопете зърното при тази температура за 30 мин. Извадете зърното.
2. Кипнете водата.
3. Добавете екстракта от пшеничен малц. Добавете 14 г от хмела.
4. Варете 45 мин.
5. Добавете таблетката Whirlfloc и още 14 г от хмела.
6. Варете 15 мин.
7. Добавете последните 30 г хмел.
8. Преместете тенджерата в голям съд (например в мивката, ако е достатъчно голяма), пълен с лед и вода. Бъркайте непрекъснато сместа. Температурата трябва да падне до 25°C за около 5 мин. Извадете хмела от тенджерата. Изсипете съдържанието й през стелиризиран филтър в стерилизиран съд за ферментация (дамаджана или кофа). Добавете още 9.5 л вода. Затворете съда с аеротапата.
Ферментацията:
1. Оставете на хладно място без слънчева светлина. Най-добре при 20°C поне две седмици.
Бутилирането:
1. Кипнете 1/2 л вода с 3/4 ч захар докато захарта се разтвори.
2. (Използвайте стерилизирано оборудване и бутилки). Изсипете захарния разтвор в кофата за бутилиране.
3. Изсипете съдържанието на съда за ферментация в кофата за бутилиране и с помощта на маркуча за бутилиране напълнете бутилките. Затворете с капачки.
Консумирането:
1. Изчакайте поне седмица преди да консумирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ