Зелеви сарми с кълцано месо в гювеч
Месни сарми със свинско и лучена запръжка.
Необходими продукти:
- 500 грама крехко свинско месо
- листа от кисело зеле
- 2 средни глави кромид лук
- 1 средно голям морков
- 1 чаена чаша ориз
- 100 мл олио
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- 1 супена лъжица сух джоджен
- 2 щипки чубрица
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган задушаваме месото с 3-4 лъжици олио и 1 чаена чаша вода до готовност (докато омекне и остане на мазнина). Добавяме нарязаните лук и морков, разбъркваме и пържим докато омекнат и си променят цвета до стъклен отенък. Слагаме и ориза леко да се запържи и доливаме половин чаша вода (оризът не трябва да остава сух). Когато набъбне, се сваля от огъня и се оставя плънката да „почине“. Добавяме подправките и разбъркваме добре.
Вземаме зелев лист, в него слагаме около 2 супени лъжици от плънката и завиваме на сарма. Така навитите сарми подреждаме в гювеч, наливаме вода до средата на сармите, поръсваме с олио, слагаме капака и пъхваме във фурната. Печем около 1 час, махаме капака и допичаме докато сармите хванат лека коричка. Сервираме с кисело мляко по желание.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ