Зелева салата със сос от сирене и яйца
Салата със зеле, моркови и царевица, подправена с домашна заливка от майонеза и сиренен сос.
Тази рецепта е лично мое откритие за салата, която е достатъчно засищаща, че да нарека вечеря. Водена от принципа, че вечер е добре да се хапне нещо леко, което се смила бавно и не е носител на голям брои калории, си измислих здравословното ястие, с което се гордея и започнах да подарявам честичко на тялото си. Толкова е полезно и лесно за направа, че ми се струва грях да не си го спретна при всеки удобен случай!
Необходими продукти:
- ½ малка прясна зелка
- 2 средни моркова
- връзка пресен копър
- шепа сурови орехови ядки (по желание)
- 1 с.л. сусамови семена (по желание)
- ½ консерва сладка царевица
- сол на вкус
За дресинга:
- 1 прясно яйце
- 150 мл зехтин
- 3 с.л. балсамов оцет (може и обикновен ябълков)
- 1 ч.л. сушена мащерка
- ½ ч.л. сух босилек
- 200 грама сирене
- ½ пакетче чесън на прах (по желание)
- 2-3 щипки сол
- 2-3 щипки захар
Начин на приготвяне:
1. Вземете си голяма салатена купа и в нея смесете наситнената зелка, рендосаните моркови и нарязания копър. Отгоре сипете отцедената царевица от консерва.
2. Добавете ядките и семената, след това осолете и настискайте салатата с ръце, за да омекне. Размешайте добре.
3. За направата на дресинга ще ви е нужен пасатор. Ако не разполагате с такъв, то вземете си 100 грама готова майонеза, като не очаквайте обаче тя да е със същото ниво на здравословност както домашно направената.
4. Ако имате пасатор, то направете майонезата както следва – счупете яйцето в съда за пасиране, добавете сол и захар и разбърквайте 20 секунди. След това при непрестанно наливане на зехтина изчакайте да се получи желания сос.
5. Готовата майонеза залейте с балсамовия оцет, пасирайте за 5-8 секунди, добавете чесъна на прах, босилека и мащерката, пасирайте отново и накрая сложете натрошеното на едро сирене. Пасирайте до желаната гладкост. Ако не работите с пасатор, просто смесете на ръка съставките много хубаво. Сосът пак ще се получи.
6. Залейте зелето със соса и разбъркайте. Когато опитате, ще се изумите колко изтънчен вкус може да има такова простичко ястие.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ