Зелева салата с моркови, ябълки и мед
Салата от зеле и моркови с ябълки, лимонов сок и меден сос.
Необходими продукти:
- 3 с.л. студено пресован зехтин
- 2 с.л. мед
- 600 г прясно зеле
- 1 с.л. сол
- 1 морков
- 1/2 глава лук
- 300 г сладки ябълки
- сокът на 1 лимон
- 2 стръка пресен лук
Начин на приготвяне:
1. Зелето нарежете на тънки лентички и прехвърлете в купа. Посолете и настискайте между ръцете си, за да попие солта и да го омекоти. Оставете настрана.
2. Подгрейте леко зехтина до около 30 градуса и изсипете в него меда. Разбъркайте. Добавете сока от половината лимон.
3. Лука наситнете, пресния лук нарежете на малки тръбички, а моркова - рендосайте.
4. Почистете ябълките и нарежете на кубчета. Прехвърлете в купа за салата и залейте с другата половина от лимоновия сок.
5. Прибавете при ябълките двата вида лук и морковите. Разбъркайте.
6. Зелето изстискайте от водата и добавете в купата. Залейте с медения сос и размешайте хубаво.
7. Дръжте в хладилник до момента на поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ