Здравословно печено пиле с мисо
Изпечени до златно мариновани пилешки гърди.
Необходими продукти:
- 2 обезкостени, пилешки гърди без кожа
- 1 1/2 с. л. светла паста мисо (намирала съм и в хипермаркетите, но за по-сигурно потърсете в магазин за азиатски хранителни продукти)
- 1/2 с. л. светъл соев сос
- 1 с. л. мирин (оризово вино)
- 1 с. л. саке
- 1 скилидка чесън, пресован
- мъничко джинджифил, смлян
- 1/2 с. л. азиатски микс пет подправки (копър, карамфил, канела, звезден анасон и съчуански пипер)
- сусам
Начин на приготвяне:
Предварителна подготовка:
1. Нарежете пилешките гърди наполовина напряко, така че да получите по-тъкни и плоски парчета.
2. Начукайте ги, за да станат еднакво тънки.
3. Мариновайте пилешкото месо в сместа от мисото, соевия сос, мирина, сакето, чесъна и джинджифила. Втрийте добре подправките с ръце. Равномерно покрийте месото и с мисото.
Готвене:
1. Загрейте фурната и намажете с малко мазнина дъното на една тавичка.
2. Изтръскайте добре пилешкото месо, за да отстраните излишната марината.
3. Изпечете месото до полуготовност.
4. Обърнете и гответе до готовност.
5. Подсушете с кухненска кърпа, за да отстраните излишната мазнина.
6. Наръсете със сусам и петте подправки, нарежете месото на тънки ивички и сервирайте върху салата, ориз или друга основа по ваш вкус.
Варианти:
1. Месото можете да запържите и в тиган.
2. За по-сочна версия използвайте пилешки гърди или месо от бутчетата с кожата (не толкова здравословно, но пък много вкусно!)
3. За да стане още по-здравословна рецептата, заместете соевия сос с допълнително мисо (по-малко натрий).
4. Заместете мирина и сакето с каквото и да е оризово вино, ако не можете да си ги закупите.
5. Ако не можете да намерите и оризово вино, заместете го със бяло вино или сухо шери.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ