Здравословни кошнички от бити яйца с чушки
Солено суфле с чушки или печен омлет в купичка.
Тази рецепта е за основно хранене по време на диета. Засища идеално, приготвя се сравнително бързо и със сигурност много лесно. Богата на протеин и минерали, това е идеална закуска за трениращи, обяд за заети хора, които обичат да си хапват здравословни ястия или лека вечеря за топлите летни дни. Можете да изпечете в по-малки формички за мъфини и да сервирате като ордьовър. Не съдържа излишни мазнини, няма глутен, месо и лактоза. Тези солени суфлета са идеални за хора на кето диета, диета зона и за спазващите правилата на разделното хранене. Единственият минус е, че малко след изпичане пайчетата леко спихват и прекрасният им вид може да придобие доза неугледност. Но не е фатално.
Необходими продукти:
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 1 люта чушка (може и две или пък не добавяйте, ако не харесвате пикантна храна; капсацинът в лютите чушки спомага за горенето на мазнини, но отваря и апетит)
- 6 яйца
- 20 г масло
- сол и чубрица (сминдух) на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте чушките и всяка разделете на 2 или 4 еднакви надлъжни лодки. След това всяка лодка нарежете на тънки лентички тип полумесеци.
2. Яйцата (добре е да извадите от хладилника час по-рано) разделете на белтъци и жълтъци. Белтъците прехвърлете в чиста суха купа, добавете щипка сол и разбийте на пяна. Не е нужно да става твърда и прекалено гъста – все пак няма да правим целувки.
3. Разбийте леко жълтъците, добавете при тях чушките, сол, подправка по избор и разбъркайте. Постепенно добавете битите белтъци в сместа. Разбърквайте с шпатула, за да не спихнат прекалено.
4. С маслото намажете керамични формички за брюле (излизат 2 до 3 порции от тази смес) или от по-малките формички за мъфини (може и силиконови). Разпределете сместа в тях, като напълните на 2/3 – ще се надигне и може да „избяга“ по време на печенето.
5. Пъхнете в предварително загрята фурна на 200 градуса. Големите формички печете за 20 минути, а малките – за 15. След изваждане оставете да починат 5 минути и тогава вадете суфлето от съда.
* Можете да излеете тази смес в намазнен тиган (28 см диаметър) с незалепващо покритие и да готвите на умерен огън за по 8 минути от страна, като обърнете с помощта на чиния. Така ще получите голям пухкав и здравословен омлет.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ