Здравословна закуска с плодове и овесени ядки
Сладка супа от банани с ядки, семена, мед и овесени ядки с аромат на ванилия.
Тази закуска е питателна, здравословна, лека и богата на витамини и минерали. Въобще едно идеално решение за старт на деня на цялото семейство. По време на пости заменям млякото с вода и така се получава уникална веганска плодова каша. Сладката супа засища така добре, че можете дори да обядвате с нея, без да се притеснявате, че ще пригладнеете преждевременно. Не е подходяща за вечеря поради високото количество въглехидрати в нея. От дадените количества ще се наядат стабилно 4 човека или ще прихапнат 6 души.
Необходими продукти:
- 2 банана
- 400 мл краве мляко, соево мляко или вода
- 2 ванилови есенции
- 6 с.л. овесени ядки
- 150 мл вода за кипване на ядките
- 1 с.л. мед
- ½ ч.л. маково семе
- 1 ч.л. семена чиа
- ½ ч.л. сусам
- 50 г орехи или други сурови ядки (бадеми, кашу, лешници)
- листенца мента или босилек по желание
Начин на приготвяне:
1. Водата и овесените ядки сложете в метален съд да кипнат на умерен огън. Оставете да врат докато омекнат. Махнете съда от огъня, подправете с ванилията и оставете настрана. Овесените ядки ще абсорбират цялата вода.
2. В цедка смесете семената и ядките и потопете цедката в съд с хладка вода. Идеята е да набъбнат леко. Можете да го направите от предишната вечер. Така ядките и семената стават по-полезни и по-щадящи стомаха. Здравословните вещества в тях могат да се абсорбират от тялото по-пълноценно.
3. В купата на блендера сложте бананите, начупени на едро, залейте с млякото, добавете меда, овесените ядки с все водата, семената и ядките. Можете да добавите листенца мента или босилек за аромат. Не прекалявайте с количеството. Пюрирайте до гладкост. Ако е прекалено гъсто, добавете още мляко или вода.
4. Пресипете в супени купички, украсете с листенца пресни билки и си хапнете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ