Домашен дюнер с месо, картофи и зеленчуци
Как се прави дюнер вкъщи с традиционния за арабското ястие бял сос.
Дюнерът е ежедневно ядене в забързания ни делник.Често обаче сме недоволни от вложените в него продукти или пък сме си задавали въпроса как да си го направим вкъщи. Ето моя скромен отговор на този въпрос.
Необходими продукти:
- арабски хляб (Може за се закупи в повечето големи хранителни вериги. Аз си ги купувам от ул. Симеон в столицата - до пазара Кирков има поне 2 магазинчета за арабски хляб.)
- месо - по ваш избор телешко, свинско или пилешко - често ви остава след гостуване на познати някоя несервирана мръвка, която може да използвате за тази цел.
- картофи - изпържени във фритюрник
- маруля
- домати
- краставици или прясно зеле
- мазнина за пържене
- куркума
- къри
- джинджифил
- индийско орехче
За соса:
- кисело мляко
- майонеза
- джоджен
- сол
Начин на приготвяне:
Първа стъпка - пригответе месото. Нарежете го на ситно и запържете в по-голям тиган с малко мазнина и подправки на вкус - къри, куркума, джиндижифил, индийско орехче - оставям го на вашия вкус, аз ползвам въпросните подправки за моя вариант.
Втора стъпка - пригответе пълнежа на дюнера - нарежете на ситно зеленчуците. Картофите обелете, нарежете и изпържете.
Трета стъпка - подгответе соса. Това е тайната на дюнерджийте - самият сос придава типичния вкус на гозбата. Аз съм откраднал рецептата с много разпитване и после експериментиране със субстанцията. Нужна ви е кофичка кисело мляко и запас от майонеза. Разбивате киселото мляко с 3 с.л. майонеза, добавяте чесъна - предварително смачкан. Последният щрих е подправянето със солта и сухия джоден - тази подправка придава вкуса на дюнера, който сме свикнали да очакваме.
Подготовка на самия дюнер - Трябва ви хартия за увиване или пък клечки за зъби за задържане на рулото. После загрейте тигана, в който запържвахте месото, изберете го да е с големината на вашата арабска питка. Сложете много малко олио, после с притискане към тигана от двете страни затоплете самата питка. Виждали сте го стотици пъти на живо. После поставете на чиния или на голяма дъска. Намажете със соса, сложете от гарнитурата, после месото и картофите и накрая - пак сос. Завийте внимателно като палачинка. Може да добавите на върха малко майонеза. Аз захващам в долния край с клечка за зъби като подвивам края и го пробождам с нея. По-добрият начин е с пергаментова хартия.
Приятен апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ