Доматено-чеснова супа с пролетни зеленчуци
Супа с тиквички, домати, моркови и гъби.
Необходими продукти:
- 3.5 кг цели италиански домати, за предпочитне сан марзано
- три чаши бульон (използвах агнешки) или вода
- толкова чесън, колкото обичате (аз използвах около 8 скилидки)
- 3 чаши цветни зеленчуци (използвах равни количества нарязани на кубчета моркови, лук, целина, цветно зеле и гъби портобело)
- 1 малка тиквичка нарязана на резени от 1,5 см
- 2 шепи горчиви зеленчуци (синап, италиански броколи, зеле с гладки листа, карфиол, може и спанак)
- ½ чаша бяло вино
- хубав зехтин
- 1 с.л. пресен босилек
- ½ с.л. млян червен пипер
- ½ с.л. лимонова кора или 1 с.л. лимонов сок
- сол, пипер
- прясно сирене рикота и препечен хрупкав хляб за сервиране (и двете се приготвят за нула време)
Начин на приготвяне:
Една наистина вкусна супа/задушено, която адаптирах от рецептата на Mарк Битман. В моя вариант използвах продуктите, с които разполагах в ранната, дъждовна пролет: имам зелени зеленчуци и приятни пресни зеленчуци, но летните домати още ги няма, затова използвах консервирани. Отнема около час да се приготви и е за четири порции.
1. Загрейте фурната на 190 градуса.
2. Нарежете всички домати на две. Оставете повечето течност да се отцеди в консервата. Оставете я за по-нататък. Обелете и намачкайте чесъна.
3. Поставете на тава за печене на сладки, поръсете със зехтин и овкусете със сол, пипер и каквито други подправки обичате (тим и розмарин придават добър вкус, но не прекалявайте с тях)
4. Печете във фурна за около 30 минути, като ги обръщате 1-2 пъти, или докато доматите са леко сухи и започнат да се карамелизират по краищата.
5. Когато са почти готови, загрейте една супена лъжица зехтин в голям тиган с дебело дъно или тиган уок. Задушете цветните зеленчуци за около 15 минути или докато всичко започне да омеква и стане по-цветно. Добавете виното и оставете да се сготвят.
6. Добавете бульона, доматите, тиквичките, зелените зеленчуци, босилека и отново щипка сол и пипер. Оставете да заври леко, после намалете температурата и оставете да къкри за 20 минути.
7. Добавете лимоновия сок/кора и ако искате, поръсете със зехтин точно преди сервиране. Във всяка купа сложете натрошено прясно сирене рикота и малко черен пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ