Доматена яйченица със зеленчуци
Печени яйца върху доматен сос с лук.
Необходими продукти:
- 4 домата
- 1 тиквичка
- 1 чушка
- 1 глава лук
- сол, пипер и босилек (може риган или чубрица)
- 4 с.л. олио
- щипка захар
- 4 яйца
- бяло или жълто сирене по желание
Начин на приготвяне:
1. Доматите обелете и рендосайте на едро ренде.
2. Лука наситнете, тиквичката нарежете на лентички или кубчета, а чушката - на тънки полумесеци.
3. Сгорещете 2 с.л. олио в тиган с огнеупорни дръжки. Изсипете вътре лука и гответе докато стане прозрачен.
4. Добавете чушката и тиквичката и гответе още няколко минути като разбърквате периодично.
5. Залейте с рендосаните домати, добавете захарта и овкусете със сол, пипер и подправка по избор. Оставете да покъкри докато водата се изпари и сосчето се сгъсти.
6. В средата на тигана оформете голямо гнездо като избутате соса настрани. Изсипете 2 с.л. олио, изчакайте да се сгорещи и чукнете яйцата в гнездото.
7. Прехвърлете да се запече на 200 градуса в предварително загрята фурна за 10-тина минути.
8. По желание преди печенето или след изваждане от фурната можете да поръсите с натрошено бяло сирене или рендосан кашкавал.
9. След изваждане ястието търпи добавка на пресни билки и подправки или на поръска от пресен лук или чесън.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ