Джинджифилов сладкиш с канела и мед
Коледно сладко пълнозърнесто хлебче с канела, джинджифил и мед.
Зимен кекс с джинджифил, мед, канела, анасон и портокалови кори прави Миро от канала Готвене за наичнаещи. Това е сладък хляб за Коледа, който може да бъде идеалният коледен сладкиш и да си го хапнете с чаша обичан чай или греяно вино. Благоуханен и сладък той носи празнично насторение и разпръсква дъх на уют в кухнята.
Първо на котлона в тенджера се подгряват 350 г мед с 40-50 г кафява захар. През това време в купа се смесват сухите съставки - по 125 г пълнозърнесто и ръжено брашно с 1 пакет бакпулвер и по чаена лъжичка канела и джинджифил на прах. Настъргва се индийско орехче и портокалова кора, като е добре портокалът или да е био, или да е измит изключително добре, защото кората се обработва с препарати.
В друг съд се разбиват 2 яйца със 100 мл прясно мляко. Изсипват се при сухите съставки и се смесват до твърдо нееднородно тесто. После се налива подсладеният мед и всичко се бърка до еднородност. Получената смес се прехвърля в намаслена и набрашнена формичка за кексове и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 30 минути.
Докато кексът се пече, се приготвя глазурата от 100 г пудра захар със сока на 1/2 лимон и малко вода. Още топлият сладкиш се залива с тази смес, оставя се да се охлади на стайна температура, увива се във фолио, за да не съхне, и остава в стаята за още поне няколко часа, за да се разгърнат вкусовете му. А после е време за сладката част - в празник или делник, тя ще донесе търсеното удоволствие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ