Регистрация

Гювечета със сирене, гъби и домати

Гювечета със сирене, гъби и домати
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 6465

Безмесни летни гювечета с гъби, доматен сос и бяло сирене.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тези гювечета са страхотно топло предястие, която може да отвори апетита за едно качествено основно. Също така вършат работа и за обяд или по-лека вечеря в топлите дни, особено ако се поднесат с филийки препечен хляб, както си ги хапваме вкъщи. Ако ги приготвям за ордьовър, ги правя в купичките за суфле или брюле и от даденото количество продукти се получават 4 порции. Ако пък ще ги ползваме за наяждане, ги готвя в земните гювечета, завещани от баба. Тогава стават две основни порции от същото количество материал.

Необходими продукти:

  • 12 дребни печурки
  • 300 г бяло сирене
  • 100 г кашкавал
  • 8 домата
  • 2-4 люти чушлета
  • 4 с.л. доматен концентрат
  • зехтин за намазняване на съда
  • сол и пипер на вкус
  • чубрица на вкус
  • сминдух по желание
  • босилек по желание
  • зелени листенца и препечен хляб за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Сложете гъбите да се сварят като ги почистите предварително и разделите пънчетата от шапчиците. Затиснете ги с обърната чиния в тенджерата, за да не изплуват. Варете 10 минути след кипването.

2. Намазнете купички за брюле или гювечета със зехтин и ръснете подправки. Аз предпочитам сминдух и чубрица, които карат ястието да заухае на българска манджичка. Можете да добавите босилек за модерна нотка. Ако имате пресен, сложете по листенце чак след изпичането.

3. Доматите рендосайте и отцедете течноста. Смесете със сол, пипер, чубрица и сминдух и разбъркайте. Ако сиренето не е изкиснато, не добавяйте сол, защото ястието ще стане прекалено солено.

4. Натрошете на едро сиренето в доматите.

5. Сварените гъби нарежете на средни парчета и добавете в доматената смес. Разбъркайте и пресипете сместа в гювечетата. Боднете по 1-2 люти чушлета, ако сте любители на пикантната храна. Аз ги слагам цели, защото изглеждат много красиво.

6. Отгоре заравнете съответно с по 1 или 2 с.л. доматен концентрат. За финал можете да ръснете още подправки.

7. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако използвате малки съдинки – гответе 15 минути. Ако използвате големи гювечета, захлупете с капака и гответе 30 минути, след това махнете капака и запечете още 10 минути.

8. Рендосайте кашкавала и щом извадите гювечета, веднага поръсете с него, за да се разтопи от топлината. Поднесете с украса от зелени листенца. Открих, че лист левурда страхотно покрива купичките ми за брюле. Лист босилек и резен домат също е красива украса. Ако сте гладни, сервирайте си и любимия хляб – има апетитно сосче за топкане, а и лютичкото изисква насъщен за погасяване на огъня.

печено сирене с доматен сос в гювеч

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта