Гръцки сладкиш Бугаца с рикота
Многолистен сладкиш с маслена плънка от сирене рикота.
Необходими продукти:
За тестото:
- 200 грама брашно
- 1 яйце
- 1 с.л. захар
- 3 с.л. вода
- 3 с.л. олио
- шипка сол
За плънката:
- 500 г рикота
- 60 г масло
- 1 яйце
- щипка-две канела
- 2 ч.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. От брашното, захарта, водата, олиото, яйцето и солта замесете нелепнещо тесто. Оставете го да почине за 30 минути.
2. С миксер разбийте 1 ч.л. от пудра захарта с канелата, рикотата и маслото до получаването на гладък крем.
3. Разделете тестото на 5-7 топки и от тях разточете тънки кори.
4. Намазнете подходяща формичка за печене. Поставете на дъното й първата кора, намажете част от сместа с рикота и захлупете с втората кора. Действайте така до изчерпване на количествата.
5. Разбийте яйцето и намажете с него последната кора. Можете да използвате и само жълтък.
6. Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 40 минути.
7. Поръсете с останалата пудра захар и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ