Говежди кебапчета на шиш
Печени телешки кебапчета с подправки.
Необходими продукти:
- 500 г говежда кайма (можете да използвате също агнешка или пилешка кайма)
- 1 голямо яйце
- 2 големи глави жълт лук, настърган
- 2 скилидки чесън, счукани
- 1 с.л. куркума
- сол и черен пипер на вкус
- дълги и дебели шишове
- скара на дървени въглища или барбекю
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа смесете всички продукти и ги разбъркайте добре с ръце. Покрийте купата и я оставете в хладилника през нощта или най-малко за 2 часа.
2. Вземете шепа от сместа и я оформете като кюфте.
3. С едната ръка вземете дълъг и дебел шиш и прободете месото с него, като оформяте месото около шиша. Така се получава продълговатата форма на кебапчетата. Гледайте да притиснете добре месото в горния и долния му край към шиша.
4. Ако печете на скара на дървени въглища, ще получите най-добри резултати, но можете да опечете кебапчетата и на барбекю. Сложете шишовете над огъня и печете по около 10 мин. от всяка страна или докогато сметнете, че кебапчетата са опечени.
5. Отстранете шишовете от скарата, докато са още горещи и като ги държите за дръжката, използвайте голяма вилица, за да махнете кебапчетата от шишовете. Тъй като сте прилепили по-силно месото към шишчето в горния и долния край, там то ще е по-залепнало. Затова вземете нож и внимателно бутнете кебапчето, докато излезе от шиша.
6. Сервирайте с ориз или хляб, докато кебапчетата са горещи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ