Гаспачо - доматената супа на Испания
Студена зеленчукова супа в стил пюрирана Шопска салата.
Необходими продукти:
- 500 г червени зрели твърди домати
- 100 г краставица
- 2 сладки чушки
- 3 скилидки чесън
- 1/3 глава лук
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. кимион на прах
- 1 с.л. оцет
- 3 с.л. зехтин
- 10 г листа босилек
- 250 мл студена вода
- 4 кубчета лед
- 70 г бял хляб
Начин на приготвяне:
1. Почистете доматите и ги нарежете на едро. Същото направете с краставиците и чушките. Лука нарежете на 2-3 парчета, скилидките чесън ще ви трябват цели. Босилековите листа измийте, а хляба нарежете на парчета. Запазете си малко чушка, хляб, краставица и босилек за гарниране при поднасяне.
2. Най-добре ще е ако успеете да съберете всички продукти в купата на чопъра или пасатора и да пюрирате заедно.
3. След това добавете подправките, мазнината и водата и пюрирайте финално. Ако не се събира всичко заедно, разделете на няколко пъти и после пресипвайте в обща купа. Разбъркайте и чак тогава прехвърлете в индивидуални порции.
4. Гарнирайте всяка супа с кубче лед, листа босилек, парченца бял хляб и нарязани на ситно чушки и краставица. Финално покапете със зехтин и можете да поднесете в чиния като предястие или в чаша.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ