Вита наденица с лук
Опипрена домашна наденица с подправки.
Необходими продукти:
- 1 кг овнешки, свински или телешки гърди (без ребра), почистени от мазнината
- 2 – 3 ч.л. сол
- ½ ч.л. селитра (по желание)
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. джинджифил
- ½ ч.л. смлян пипер
- 1 с.л. лук, фино нарязан
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете гърдите. Ако има кости, ги отстранете.
2. Счукайте с чукчето за пържоли, за да ги изтъните и окрехкотите.
3. Нарежете на правоъгълници, които са достатъчно големи, за да се навият на руло.
4. Останалото месо нарежете на ленти.
5. Втрийте подправките от едната страна на гърдите и отгоре подредете лентите месо.
6. Навийте здраво на руло, като внимавате да е с еднаква дебелина навсякъде.
7. Забодете на няколко места с вилица или клечки за зъби, за да не се развива докато завържете здраво рулото с канап.
8. Започнете от средата към краищата.
9. Втрийте със смес от сол и селитра, в съотношение 3 с.л. сол и 1 с.л. калиев нитрат.
10. Може да консервирате като замразите във фризера, осолите или опушите (ако ще правите пушена наденица, не слагайте лук и използвайте по-малко подправки).
11. Варете 1½ - 3 ч., в зависимост от големината.
12. Готова е, когато лесно се пробива с нож или игла.
13. Когато е достатъчно омекнала, сложете наденицата върху дъска за рязане и я притиснете с нещо тежко докато се охлади напълно.
14. Нарежете на тънки филийки и поднесете с хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ