Ванилов чийзкейк с маракуя
Десерт с бисквити, сирена, плодове и канела.
Необходими продукти:
За блата:
- 10 - 12 бисквити
- 150 г масло/маргарин
- 50 г захар
- канела
На крема със сирене:
- 3 яйца
- 200 г крема сирене
- 300 мл заквасена сметана
- 250 г нискомаслено прясно сирене, с ванилов аромат
- 50 г захар
За топинга:
- 3 плода маракуя
- 1/2 лист желатин (или 1 ч.л.)
- 1 малко манго (или 1/2 голямо)
- 1/2 шушулка ванилия
- малка бучка масло
- 2 с.л. тъмна нерафинирана захар
Начин на приготвяне:
На блата:
1. Загрейте фурната на 200°C. Натрошете бисквитите и ги смесете до хомогенност с разтопеното масло, захарта и кокоса. Смесете и поръсете с канела. Може да използвате блендер или саханче. Сложете готовата смес в тавичка, с разглабящо се дъно и притиснете хубаво. Печете във фурната за 10 мин., извадете и оставете да се охлади. Намалете фурната на 180°C.
На крема:
1. Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте на твърд сняг белтъците с малко захар, за да стане по-лесно. В отделна купа разбийте жълтъците, захарта, крема сиренето, 1/2 от нискомасленото ванилово прясно сирене и 1/2 от заквасената сметана до гладкост с електрически миксер.
2. Добавете внимателно белтъците, без да разбърквате прекалено много, за да се запази въздухът от белтъчния сняг и да се получи пухкав крем.
3. Изсипете в готовия, охладен блат и печете във фурната за 45 мин. Заради белтъците, кремът ще се надигне, затова фурната трябва да е малко под 180°C.
На топинга:
1. Срежете маракуята на две и с лъжица изстържете сърцевината й в купа. Разбийте я, за да отстраните семената. Нарежете мангото на тънки филийки и накиснете желатина в студена вода.
2. Разтопете в тенджерка маслото. Прибавете нерафинираната захар. Срежете шушулката ванилия и отделете семенцата с остър нож. Сложете шушулката и семената в разтопеното масло. Увеличете котлона и добавете нарязаното манго (заделете малко за украса). Разбъркайте до омекването му. Добавете желатина и изчакайте да се разтопи. Свалете от огъня, добавете маракуята и разбъркайте.
3. Полейте с този топинг чийзкейка, като преди това го намажете със смес от останалата половина прясно сирене и сметана. Покрийте със заделените парчета манго и оставете в хладилника за поне 30 мин. преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ