Регистрация

Ванилов чийзкейк с маракуя

Ванилов чийзкейк с маракуя
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 2620

Десерт с бисквити, сирена, плодове и канела.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блата:

  • 10 - 12 бисквити
  • 150 г масло/маргарин
  • 50 г захар
  • канела

На крема със сирене:

  • 3 яйца
  • 200 г крема сирене
  • 300 мл заквасена сметана
  • 250 г нискомаслено прясно сирене, с ванилов аромат
  • 50 г захар

За топинга:

  • 3 плода маракуя
  • 1/2 лист желатин (или 1 ч.л.)
  • 1 малко манго (или 1/2 голямо)
  • 1/2 шушулка ванилия
  • малка бучка масло
  • 2 с.л. тъмна нерафинирана захар

Начин на приготвяне:

На блата:

1. Загрейте фурната на 200°C. Натрошете бисквитите и ги смесете до хомогенност с разтопеното масло, захарта и кокоса. Смесете и поръсете с канела. Може да използвате блендер или саханче. Сложете готовата смес в тавичка, с разглабящо се дъно и притиснете хубаво. Печете във фурната за 10 мин., извадете и оставете да се охлади. Намалете фурната на 180°C.

На крема:

1. Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте на твърд сняг белтъците с малко захар, за да стане по-лесно. В отделна купа разбийте жълтъците, захарта, крема сиренето, 1/2 от нискомасленото ванилово прясно сирене и 1/2 от заквасената сметана до гладкост с електрически миксер.

2. Добавете внимателно белтъците, без да разбърквате прекалено много, за да се запази въздухът от белтъчния сняг и да се получи пухкав крем.

3. Изсипете в готовия, охладен блат и печете във фурната за 45 мин. Заради белтъците, кремът ще се надигне, затова фурната трябва да е малко под 180°C.

На топинга:

1. Срежете маракуята на две и с лъжица изстържете сърцевината й в купа. Разбийте я, за да отстраните семената. Нарежете мангото на тънки филийки и накиснете желатина в студена вода.

2. Разтопете в тенджерка маслото. Прибавете нерафинираната захар. Срежете шушулката ванилия и отделете семенцата с остър нож. Сложете шушулката и семената в разтопеното масло. Увеличете котлона и добавете нарязаното манго (заделете малко за украса). Разбъркайте до омекването му. Добавете желатина и изчакайте да се разтопи. Свалете от огъня, добавете маракуята и разбъркайте.

3. Полейте с този топинг чийзкейка, като преди това го намажете със смес от останалата половина прясно сирене и сметана. Покрийте със заделените парчета манго и оставете в хладилника за поне 30 мин. преди сервиране.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
4
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта