Баклава с орехи, канела и сироп от рози
Домашна баклава с ядки и аромат на рози.
Необходими продукти:
За баклавата:
- 1 кг орехи
- 3 супени лъжици канела
- 1 пакет кори за баница
- 4 супени лъжици бяла захар
- 2 чаши разтопено масло
За сиропа:
- 2 чаши бяла захар
- 2 чаши вода
- 1/4 чаша розова вода
- 1 пръчица канела
Необходими съдове и прибори:
- фолио
- готварска четка
- 12x12 / 10x12 / 12x14 тава за печене
Начин на приготвяне:
1. Натрошете орехите заедно с канела и 4 супени лъжици захар.
2. В незалепващ съд смесете всички продукти за сиропа освен канелената пръчица и приготвяйте на среден огън докато не се разтвори захарта. След това намалете котлона и добавете канелата вертикално.
3. Бъркайте още 10 минути, за да може сиропът да поеме аромата. След това изхвърлете пръчицата и свалете сиропа от огъня. Оставете да изстине напълно.
4. В тавата за печене отрежете голямо парче фолио, което да покрива дъното, а по-късно и самата баклава. Или пък отрежете 2 отделни парчета за долу и горе. Намаслете долното парче. Взимайте по 1-2 кори и ги поставяйте в тавата. Добре е тавата ви е да със същия размер като корите, за да не се налага допълнително рязане. Все пак ако е необходимо, използвайте кухненски ножици, а не нож.
Всяка кора трябва цялостно да се намаже с масло с помощта на четка. Оттам идва златистият цвят на баклавата. Повтаряйте на всеки 1-2 кори.
5. Когато сте сложили и намаслили около ¼ от всички кори, изсипете 1/3 от плънката и разнесете с лъжица.
6. След това повторете реденето и намасляването на корите докато не поставите още 5 слоя върху плънката. Отново добавете 1/3 от орехите и разпределете по равно с лъжицата. После поставете още 5 слоя кори и останалата плънка. Покрийте с още един слой намаслени кори.
7. Покрийте с фолио и печете 20-25 минути или докато корите не се понадигнат и не станат напълно златни.
8. Извадете от фурната и оставете да изстине. Това може и да отнеме няколко часа, така че уверете се, че баклавата е напълно изстинала.
9. Изсипете желаното количество сироп отгоре й. Нарежете на квадратчета и сервирайте веднага.
10. Съхранявайте я покрита с фолио на стайна температура, а не в хладилника.
11. Изглежда сякаш има много стъпки, но просто исках да опиша детайлно целия процес, ако я правите за първи път. Веднъж щом сте приготвили баклава, ще ви стане навик и постоянно ще искате да я правите за големи групи гости, защото с една тава можете да почерпите над 20 души, а и можете да си я направите ден-два преди това.
Това е МНОГО сладък десерт, така че сервирайте с кафе или чай.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ