Яхния от пилешки бутчета с ориз
Бутчета в доматен сос с кокосово мляко и бял ориз.
Ако ви е омръзнало да хапвате просто печени на фурна бутчета с ориз, ето как да разнообразите любимата рецепта, като приготвите модерна яхния. Кокосовото мялко вече се продава масово в по-големите хранителни магазини, а ако ви притеснява прекалено продуктът, заменете го с течна сметана. Сосът от домати и сметана е идеален за всякакви меса.
Необходими продукти:
- 3 цели пилешки бутчета (кълка с подкълка)
- сол и пипер
- 2 с.л. зехтин
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. джинджифил (по-вкусно е с рендосан пресен, но можете да използвате и джинджифил на прах)
- 2-3 люти чушлета (според зависи колко люто харесвате и с колко юнашко люти чушки разполагате)
- 1 голяма глава лук
- 250 мл доматено пюре
- 200 мл кокосово мляко или течна животинска сметана
- 200 мл пилешки бульон (ако нямате домашен, можете да разтворите кубче във вода)
- 300 г бял ориз за гарнитура по желание
Начин на приготвяне:
1. Разделете бутчетата на кълка и подкълка и обтрийте със сол и пипер.
2. Нарежете си предварително лука на големи кубчета, чесъна на ситно и лютите чушлета на кръгчета. Рендосайте си джинджифила, ако използвате пресен.
3. Сгорещете зехтина в дълбок тиган, който си има капак. Ще ви потрябва впоследствие.
4. Запържете бутчетата колкото да се запечатат, като ги слагате първо с кожата надолу. Трябва да готвите на силен огън за не повече от 2 минути на страна. Прехвърлете бутчетата в отделен съд.
5. В мазнината от пърженето им добавете лука и чесъна и гответе докато лукът стане прозрачен. Добавете джинджифила и лютите чушлета и гответе още 2-3 минути. След това налейте доматеното пюре, кокосовото мляко и пилешкия бульон. Изчакайте сместа да кипне, върнете бутчетата в манджата, намалете огъня на умерен, захлупете с капака и оставете да къкри за 45 минути до час. Овкусете със сол и пипер на вкус.
6. През това време сварете ориза в подсолена вода в съотношение 3:1 в полза на водата.
7. Сервирайте бутчетата със соса от готвенето и бял ориз. По желание украсете с пресни листенца магданоз или кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ