Регистрация

Ястие с пържен лук

Ястие с пържен лук
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 4707

Бял лук на тиган за гарнитура към пържоли.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг. бял лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 2 дафинови листа
  • 1 стрък мащерка
  • бяло вино (по желание)
  • половин чаша телешки/говежди бульон (по желание)
  • 2 с.л. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

1. Обелете лука, нарежете го на четвътинки (или половинки, ако лукът е малък) и го оставете настрана.

2. Нагорещете зехтина и маслото в дълбок тиган или голяма тенджера.

3. Намалете огъня на средна степен и добавете лука.

4. Разбърквайте от време на време и гледайте лукът да не покафенее.

5. След като лукът омекне, деглазирайте тенджерата/тигана с вино или бульон.

6. Добавете дафиновия лист и мащерката

7. Намалете огъня на ниска степен, разбърквайте от време на време и гответе, докато лукът добие златистокафяв цвят.

8. Накрая полейте с балсамов оцет.

Окончателното готвене отнема най-малко 45 мин. до 2 ч. в зависимост от големината на тигана/тенджерата и мощността на котлона. Вместо на котлон, можете да приготвите ястието и във фурната на ниска степен.

Съхранявайте в хладилника.

*Можете да сервирате по следните начини:

- с узряло сирене „Камембер“ или бри върху хляб

- пържени свински пържоли

- печени обикновени или сладки картофи

- можете да добавите към лука сирене „Стилтън“ и да сервирате с макарони или спагети или да използвате

- като прост пълнеж за тарталети или пайове.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта