Регистрация

Зелева салата със сос от сирене и яйца

Зелева салата със сос от сирене и яйца
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 6649

Салата със зеле, моркови и царевица, подправена с домашна заливка от майонеза и сиренен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази рецепта е лично мое откритие за салата, която е достатъчно засищаща, че да нарека вечеря. Водена от принципа, че вечер е добре да се хапне нещо леко, което се смила бавно и не е носител на голям брои калории, си измислих здравословното ястие, с което се гордея и започнах да подарявам честичко на тялото си. Толкова е полезно и лесно за направа, че ми се струва грях да не си го спретна при всеки удобен случай!

Необходими продукти:

  • ½ малка прясна зелка
  • 2 средни моркова
  • връзка пресен копър
  • шепа сурови орехови ядки (по желание)
  • 1 с.л. сусамови семена (по желание)
  • ½ консерва сладка царевица
  • сол на вкус

За дресинга:

  • 1 прясно яйце
  • 150 мл зехтин
  • 3 с.л. балсамов оцет (може и обикновен ябълков)
  • 1 ч.л. сушена мащерка
  • ½ ч.л. сух босилек
  • 200 грама сирене
  • ½ пакетче чесън на прах (по желание)
  • 2-3 щипки сол
  • 2-3 щипки захар

Начин на приготвяне:

1. Вземете си голяма салатена купа и в нея смесете наситнената зелка, рендосаните моркови и нарязания копър. Отгоре сипете отцедената царевица от консерва.

2. Добавете ядките и семената, след това осолете и настискайте салатата с ръце, за да омекне. Размешайте добре.

3. За направата на дресинга ще ви е нужен пасатор. Ако не разполагате с такъв, то вземете си 100 грама готова майонеза, като не очаквайте обаче тя да е със същото ниво на здравословност както домашно направената.

4. Ако имате пасатор, то направете майонезата както следва – счупете яйцето в съда за пасиране, добавете сол и захар и разбърквайте 20 секунди. След това при непрестанно наливане на зехтина изчакайте да се получи желания сос.

5. Готовата майонеза залейте с балсамовия оцет, пасирайте за 5-8 секунди, добавете чесъна на прах, босилека и мащерката, пасирайте отново и накрая сложете натрошеното на едро сирене. Пасирайте до желаната гладкост. Ако не работите с пасатор, просто смесете на ръка съставките много хубаво. Сосът пак ще се получи.

6. Залейте зелето със соса и разбъркайте. Когато опитате, ще се изумите колко изтънчен вкус може да има такова простичко ястие.

Добър апетит!

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта