Шаран с ориз, праз, стафиди и ядки ала шеф Манчев
Пълнена риба за Никулден с оризова запръжка от праз лук, орехи, сушени плодове и билки.
Тази рецепта е от личния „инвентар“ на шеф Иван Манчев. С нея кулинарният специалист се включи в кампанията Манчев срещу Шишков, която има за цел да промотира охладената риба за Никулден, която се продава във верига хипермаркети ЛИДЛ.
Необходими продукти:
- 1 шаран (малко над 1,5 кг)
- 100 грама бланширан ориз – дългозърнест (специалистът се спря на Tiradell)
- 50 грама орехи
- 50 грама стафиди (манчев сложи Belbake)
- 150 грама праз лук (1-2 стръка)
- 50 мл зехтин (Иван Манчев избра Promienna)
- сол и черен пипер на вкус
- стръкче пресен девисил
- ½ връзка магданоз
- лимон и магданоз за украса
Начин на приготвяне:
1. Почистете хубаво рибата и я обтрийте вътрешно и външно със сол и черен пипер.
2. Пригответе плънката като настините предварително празия лук, стафидите и магданоза. Загрейте зехтина и изсипете в него първо лука, след това добавете магданоза, девисила и ориза, заедно с 200 мл вода. Оставете да се готви на тих огън като периодично разбърквате докато течността се абсорбира. След това добавете стафидите и ядките и подправете със сол и пипер. Така плънката е готова.
3. Напълнете шарана със запръжката, зашийте го и го сложете в тавичка, като увиете хубаво с алуминиево фолио.
4. Печете 1 час на 180 градуса, след това развийте рибата и допечете на 220 градуса докато кожата стане хрупкава, кафеникава и неустоимо апетитна.
5. Поднесете с резени лимон и наситнен пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ