Пълнен шаран с гъби, домати и каперси
Шаран на фурна с гъбена плънка и сос от бяло вино.
Тази рецепта е от личния „инвентар“ на кулинарния импровизатор Таньо Шишков. С нея властелинът на кухнята се включи в кампанията Манчев срещу Шишков, промотирайки охладената риба за Никулден, която се продава на атрактивни цени във верига хипермаркети ЛИДЛ.
Необходими продукти:
- 1 шаран (малко над 1,5 кг)
- 200 грама гъби печурки
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 буркан сушени домати (Шишков отвори бурканче Baresa)
- 150 мл бяло вино (Шишков избра Cimarosa chenin blanc)
- 1 с.л. каперси
- 1 лимон
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Почистете рибата и я осолете и опипрете отвътре и отвън.
2. Пригответе плънката като наситните гъбите, лука и чесъна. след това отворете буркана със сушени домати в зехтин и сипете няколко супени лъжици от течността в тиган. Загрейте хубаво и сипете първо лука и чесъна да се готвят до покафеняване. След това добавете гъбите, каперсите и сушените домати. Оставете под капак за 5-6 минути да се задуши всичко заедно.
3. Осолете и опипрете на вкус запръжката и напълнете с нея корема на шарана. След това зашийте.
4. Преместете рибата в тавичка. На дъното й сипете бялото вино и го разредете с вода така, че течността да покрие 1 пръст от шарана. Отгоре подредете резени лимон.
5. Печете в средата на фурна, загрята на 180 градуса за 1:30 часа.
6. Поднесете с резени лимон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ