Черешката на тортата, сезон 11, епизод 29, част 2
Актрисата Елена Карабойчева готви в Черешката на тортата.
Черешката на тортата с Елена Карабойчева
Излъчен на 06.07.2018
Втора част
Домакинята Елена вече е подгряла котлоните и започва паралелното готвене. От едната страна ври телешки език, през това време се домесва питката и се разтапя маслото за разядката. В него попадат още заквасена сметана, извара, чесън, див лук, копър и подправки. Това е вкусно ястие със семейна традиция.
Следва завиването на постни сарми, които са студеното предястие. В плънката има запържени заедно ориз, моркови и лук. След това всичко се подрежда стегнато в тенджера и се готви 40-тина минути на умерен огън с молитви лозовите листа да не се разтворят. Топлото предястие е варен език с подправки, който се реже на слайсове и се задушава в масло.
За основно Ели прави агнешки котлети в пръстен гювеч, които ще поднесе върху ориз с моркови, лук и манатарки. Чак след това захваща салатата "магданозлийка", която си е същинско табуле. Накиснат магданоз в подсолена вода се наситнява и се смесва с белени домати на кубчета, сварен булгур и пера от пресен лук. Подправя се с лимонов сок, сол и зехтин.
За десерт са предвидени домашни еклери, които обаче майката на домакинята е приготвила предварително - във формата на профитероли с плънка от крем и карамелен сос за заливка. Така менюто е сготвено, остава подредба на трапезата и освежаване на домакинята преди лимузината да паркира в Пазарджик.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ