Червен боб с наденица и запръжка
Боб яхния с лук, наденица, чушки, целина и подправки.
Необходими продукти:
- 500 г червен боб + 2 л вода
- 3 глави лук
- 4 с.л. олио
- 3 наденици
- 2 стебла целина (селъри)
- 2 сладки червени чушки
- 5 скилидки чесън
- 1 с.л. червен сладък пипер
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. чубрица или мащерка
- 1/2 ч.л. черен пипер
- лют пипер на вкус
- 5 ч.ч. вода
- 3 дафинови листа
- сол на вкус - около 2/3 с.л.
- листата на връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Боба измийте в гевгир, прехвърлете в купа и залейте с водата. Оставете да кисне между 2 и 12 часа - зависи кога планирате да го готвите.
2. Надениците нарежете на кръгчета, а лука на кубчета. Целината разполовете през жлебчето по дължина и след това нарежете на напречни малки парченца. Нарежете на ситно и чушките.
3. Сгорещете олиото в тенджера и подредете наденичките да се запържат. След като хванат коричка от едната страна, обърнете и гответе до потъмняване и от другата. Разботете с щипки, за да ви е най-лесно. Извадете наденичките в отделна чиния. Ако не са се побрали всички на един тур, сгответе и останалите по същия начин без да добавяте допълнителна мазнина.
4. На мястото на наденичките изсипете лука. Гответе на умерен огън 7 минути при периодично бъркане.
5. Добавете чушките и целината, размешайте, покапете малко олио при необходимост и гответе още 10 минути.
6. Пресирайте отгоре чесъна и овкусете със сол, риган, чубрица или мащерка, червен, черен и лют пипер. Разбъркайте и добавете отцедените от водата на кисненето бобени зърна. Залейте с водата. По-добре е да е топла или вряла, за да не спира процесите на готвене. Пуснете дафиновите листа, покрийте с капак и оставете да се готви 1 час.
7. С лъжица извадете в купа 1/3 от разварените бобени зърна. Намачкайте ги на пюре с преса за картофи и върнете в тигана. Прибавете и наденичките с отделилия се сос. Размешайте и оставете под капак за още 30 минути.
8. Махнете от огъня. Поръсете с наситнените магданозени листа и разпределете в индивидуални порции. Хапвайте докато е топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ