Узбекски казан кебап с агнешко и картофи
Пържено агнешко с пържени картофи, задушени при повторна термична обраборка на бавен огън с подправки.
Необходими продукти:
- 600 мл олио
- 1 кг картофи
- 1,5 кг агнешко месо, може и ребра с кокали по тях
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. мащерка
- сол и пипер
- 1-2 глави лук
- листата на връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете. Само най-огромните можете да разполовите - останалите оставете цели - това ястие се готви на големи късове. Ако имате картофи среден размер - въобще не режете. Измийте ги хубаво след обелването. Агнешкото месо също нарежете на големи парчета - така че да се паднат по 2 в порция.
2. В голяма тенджера с дебели стени и сигурен капак сипете олиото и го сгорещете на силен огън.
3. Запържете целите картофи в мазнината за по 3-4 минути на няколко пъти, за да не се застъпват и да могат да се сготвят равномерно. Извадете в отделен съд с решетъчна лъжица, за да не се задържа много олио по тях.
4. Запържете на няколко пъти и агнешкото месо като готвите по 5 минути мръвката. Слагайте по 2-3 мръвки на 1 път. Извадете с решетъчна лъжица в отделен съд.
5. Прехвърлете олиото в друга съдинка, гребнете 4-5 с.л. от него и върнете в тенджерата. Останалото изхвърлете или запазете за друго готвене, като помните, че в него има и агнешка лой, отделила се от пърженето на месото.
6. Намалете огъня на слаб и върнете картофите в тенджерата. Поръсете с по 1 ч.л. червен пипер и сол. Отгоре подерете агнешките мръвки и поръсете с кимион, мащерка, сол и черен пипер. Сложете капака и оставете на слаб огън да се готви 1:30 часа.
7. Лука нарежете на полумесеци и разпределете в блюдо. Отгоре подредете агнешкото с картофите и за финал украсете с листана на магданоза. Поднесете докато е топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ