Традиционен сос Бешамел
Млечен сос за месо и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 75 г масло
- 75 г брашно
- 900 мл мляко
- 1/3 ч.л. черен пипер на прах
- 1/3 ч.л. индийско орехче на прах
- 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Вземете си касерола и леко я затоплете на слаб огън. Пуснете в нея маслото да се разтопи, като бъркате с дървена лъжица, за да не загаря.
2. Щом маслото е напълно разтопено, добавете брашното и бъркайте. Трябва да се абсорбира, да изпие маслото, но да НЕ се изпича. Щом съвсем леко промени цвета си, преминете нататък.
3. Млякото трябва да е със стайна температура. Започнете да го наливате на тънка струя като бъркате. След първата 1/3 (на око) спрете да сипвате и разбъркайте хубаво. Следва втората третина.
4. Когато приключите с втората третина, сменете дървената лъжица с метална бъркалка за яйца и налейте и останалото мляко.
5. Щом се абсорбира, добавете подправките и бъркайте още няколко минути на слабия котлон. Сосът трябва да стане с гъстотата на рядка майонеза. Пазете да не загори на дъното, защото се появява специфичен неприятен вкус, който ще развали всяко ястие.
Със сос бешамел можете да залеете и запечете смесени зеленчуци със сирена, мръвки със зеленчуци или гъби. Този сос е основен в направата на лазаня и въпреки че е обявен за един от главните сосве във френската кухня, произходът му е италиански.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ