Тофен сатай - лют и вегански
Тофи със сос сатай.
Необходими продукти:
- 1 пакет тофу, отцедено и нарязано на кубчета
- няколко гъби, нарязани
- 1/2 червен пипер, на жулиени
- 1/2 ч.ч. снежен грах
- 1 с.л. счукан шалот
- 1/2 с.л. счукан джинджифил
За маринатата:
- 1/2 ч.ч. кокосово мляко
- 1 с.л. сос Уорчестършир
- 2 ч.л. червен къри сос
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. нарязан кориандър
- 1/2 ч.л. смляна куркума
- сол и прясно смлян черен пипер
За фъстъчения сос:
- 1 ч.ч. кокосово мляко
- 1-3 с.л. червен къри сос
- 1/2 ч.ч. едро смляно фъстъчено масло
- 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон
- 1/4 ч.ч. захар
- 2 с.л. пресен сок от лайм
- 1 ч.л. сол
За соса с краставица:
- 1 средна краставица, обелена и нарязана на кубчета
- 1 с.л. шалот, счукан
- 1/3 ч.ч. бял винен оцет
- 2 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- листа кориандър, за украса
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете всички необходими продукти за маринатата. Сложете в нея кубчетата тофу и мариновайте 1 час.
2. В същото време пригответе соса, като кипнете кокосовото мляко в малка тенджерка. Разбъркайте къри соса докато се разтвори - около 1 - 2 мин. Прибавете фъстъченото масло, бульона и захарта, намалете огъня и гответе до гладкост, като бъркате непрекъснато около 5 мин. Свалете от огъня и прибавете сока от лайм и сол. Заделете и охладете на стайна температура.
На соса с краставица:
1. Сложете краставицата и шалота в малка купа. Сгорещете оцета, захарта и солта в малка тенджерка като разбърквате докато сместа заври и захарта се разтвори - около 3 мин. Свалете от огъня, охладете на стайна температура и сипете върху сместа с краставицата. Украсете с листа кориандър и заделете.
2. Изпържете тофуто в 1 с.л. олио от канола докато покафенее от всички страни. В отделна тенджерка запържете зелечнуците в 1 ч.л. зехтин и поднесете като гарнитура към тофуто, заедно със соса за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ