Тирамису Хенри с пудра захар
Изискана бишкотена торта с кафе и шоколад.
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 1 ч.ч. пудра захар
- скоч на вкус (или коняк, тъмен ром или друг подходящ за кафе алкохол по избор)
- 500 г маскарпоне
- 140 г горчиво-сладък шоколад, настърган
- 30 г неподсладен шоколад, настърган
- млечен шоколад, настърган, на вкус
- 1 пакет (200 г) бишкоти
- прясно сварено и охладено кафе
Начин на приготвяне:
1. Сварете средно силно кафе (или безкофеиново, ако предпочитате) и го оставете да се охлади до стайна температура или повече.
2. Настържете хубав шоколад към горчиво-сладкия и неподсладения, за да подсилите вкуса.
3. Разделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг.
4. Направете на крем жълтъците с 1 ч (или повече) пудра захар, като ги разбиете до побеляване. Капнете малко скоч (или друг алкохол по избор) и разбъркайте. Внимателно прибавете маскарпонето и белтъците, като разбърквате след всяко добавяне.
5. По желание, разполовете бишкотите по дължина, за по-тънък блат. Разпределете полоивната бишкоти не много плътно в дълбок съд. С четка за сладкиши ги намажете с предварително свареното кафе. Покрийте ги хубаво с половината крем с маскарпоне, след това ги поръсете с половината от настъргания шоколад. Повторете процедурата с останалите продукти и оставете в хладилника за поне 3 ч. преди да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ