Тирамису със зелен чай
Десерт с маскарпоне, бишкоти и чай.
Необходими продукти:
- 3 жълтъка
- 1/2 ч.ч. бяла захар, разделена на две части
- 1.5 ч.л. екстракт от ванилия
- 1 1/4 ч.ч. маскарпоне
- 24-26 бишкоти
- 1 с.л. фино смлян зелен чай, плюс допълнително за поръсване
- 1/2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
1. Пригответе сироп, като кипнете водата в малка тенджерка и разтворите 1/4 ч.ч. захар. Свалете от котлона и бавно налейте при чая, като не спирате да разбърквате.
2. В средна купа разбийте жълтъците с ванилията и още 1/4 ч.ч. захар до побеляване. Прибавете маскарпонето и разбъркайте до гладкост и хомогенност.
3. Подредете бишкотите на един ред по дъното на съд за печене с размери 20 х 20 см. Полейте половината чаен сироп и разклатете леко съда, за да се разпредели равномерно по всички бишкоти.
4. Намажете с половината крем с маскарпоне.
5. Потопете останалите бишкоти в останалия сироп и ги подредете върху крема. Отгоре намажете с останалия крем.
6. Покрийте плътно с найлоново фолио и оставете в хладилника за през нощта.
7. Преди сервиране, поръсете щедро със зелен чай на прах.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ