Тестени хапки с плънка от чедър
Мезенце от запечено сирене в тесто.
Тези хапки могат да бъдат обявени за соленки, биренки, мезенца, ордьоври, закуска и какво ли още не. Истината е, че са изкусителни на вкус и човек просто си търси повод да ги сготви. Правят се с готово тесто за пица, което пък можете да си купите от магазина или да пуснете да се замеси в домашната машина за хляб. Така ще си спестите излишна работа и ще запазите времето си за важните неща.
Необхосими продукти:
- 500-600 г тесто за пица
- 400 г сирене чедър (може да използвате и друг братовчед на кашкавала по ваше желание)
- 2 с.л. царевично нишесте
- 100 мл светла бира
- 1 литър вода
- 50 г сода бикарбонат
- 1 яйце + 2 с.л. бира
- едра сол
Начин на приготвяне:
1. Изсипете тестото на плота и го премесете при нужда с малко брашно. Разделете на топчици с размер около 1/3-1/2 шепа (в зависимост от големината на ръката ви).
2. В касерола подгрейте бирата, рендосайте чедъра и го изсипете при нея щом започне да завира. Добавете и царевичното нишесте и бъркайте докато се получи гъст кремообразен сос.
3. Разточвайте всяка от топчиците на кора горе-долу с площта на дланта ви. След това я поставяйте в едната си ръка, с другата гребете с лъжица от соса с чедъра и изсипвайте в средата на тестото. После завивайте на топчица. С първите 2-3 ще ви е по-трудно, но след като придобиете рутина, ще се случва много лесно.
4. Кипнете водата заедно със содата. Пригответе си решетъчна лъжица. Пускайте във врящата вода всяка топчица за по около 30 секунди и вадете върху съд, застлан с домакинска хартия.
5. Включете фурната да загрява на 180 градуса и прехвърлете хапките в тава, застлана с хартия за печене.
6. Разбийте яйцето с 2 с.л. бира и с четка намажете мини хлебчетата. Поръсете с едрата сол. Печете за 15 минути или докато не прецените, че са готови.
7. След изваждане поднесете докато са топлички по желание със сос за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ