Телешко с ягодово-меден сос
Телешко филе с плодове и мед.
Необходими продукти:
- 600 г парче телешко месо
- сол и пипер
- 3 с.л. зехтин или олио
- 200 г замразени ягоди
- 80 г масло
- 1 с.л. мед
- 2 скилидки чесън
- 100 мл портокалов сок
- портокалова кора (ако е ядлива тази на плода)
Начин на приготвяне:
1. Месото обтрийте много добре със сол и пипер, покапете с 1 с.л. растителна мазнина и оставете настрана.
2. В купата на блендера добавете ягодите, меда, маслото и чесъна. Залейте с портокаловия сок, вкарайте и кората (ако използвате) и пюрирайте.
3. Сгорещете 1 с.л. растителна мазнина в касерола и налейте пюрирания сос. Гответе докато се редуцира - около 15 минути на слаб огън. Подправете със сол и пипер.
4. Намазнете наребрен тиган с 1 с.л. растително олио. Сгорещете силно и запечатайте телешката мръвка за по минута от страна. Прехвърлете в тавичка.
5. Намажете с част от соса и покрийте с алуминиево фолио. Гответе в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 2-2:30 часа.
6. 20 минути преди да извадите, отгърнете месото, намажете отново с малко сос и го върнете да се допече до хващането на лека коричка.
7. След изваждане на мръвката, я изчакайте да почине 10 минути. После нарежете на парчета и поднесете с остатъка от ягодовия сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ