Тартар - майонезен сос с кисели краставички
Френски сос Тартар с яйца и краставички.
Сос Тартар е френски яйчен сос, който особено добре хармонира с риба и морски дарове, но може да бъде поднесен с меса и зеленчуци, а дори и като мезе или топинг за мазане на филийки. Не бива да се бърка с ястията тартар като риба тартар или телешко тартар, които понякога също се приготвят с него. А как се прави - показват в канала Всегда Вкусно.
Яйцето трябва да се темпераира, а след това от него се взима само жълтъка. Разбива се на ръка с горчица, винен оцет и пипер на прах. Постепенно се налива зехтин, докато се превърне в майонеза. Слеващата важна стъпка са добавките. Ако ще сервирате с риба, можете да добавите няколко капки лимон. Класиката изисква да включите нарязани на много ситно кисели краставички и каперси. Авторите на видеото добавят наситнен пресен лук и рендосан стар лук. В някои рецепти слагат още маслини и пресни билки, съобразени с основното, с което ще се поднася.
А ако рецептата ви е пленила и искате списък с точните продукти и грамажи за 2 порции - вижте ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ